Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Höstens utbildningar och rådgivningstillfällen

 

 

Under höstterminen 2019 anordnar SMB ett flertal föreläsningar kring biobanksprover i forskning och vård. Föreläsningarna är kostnadsfria och riktar sig till dig som är forskare eller jobbar inom vården och kommer i kontakt med biobanksprover. Då antalet plater är begränsade behöver du anmäla dig genom att fylla i formuläret i kalendern för det datum du önskar gå. Anmälan är öppen så länge det finns platser kvar.

 

Etikprövningsmyndigheten gör förändringar i sin ärendehantering

 

Etikprövningsmyndigheten anger i ett pressmeddelande att de kommer göra förändringar i sin ärendehantering. Ärendehanteringssystemet Prisma kommer att lämnas då det inte ger det stöd som var avsikten. Ett nytt system ska upphandlas och ambitionen är att det ska finnas på plats under 2020. Under tiden kommer myndigheten använda en övergångslösning för att hantera etikprövningar. Prisma stängs för etikansökningar den 27 september.

Förlängd handläggningstid under sommaren

 

Under sommaren förlängs handläggningstiden för ärenden till SMB/RBC. Det beror på en hög arbetsbelastning då inflödet av ärenden varit ovanligt stort under maj och juni samtidigt som semestrar leder till reducerad bemanning. Ett uppehåll i handläggningen av ärenden görs v30-31 då SMB/RBC har stängt.

 

SMB har stängt kristi himmelsfärd/nationaldagen

 

Med anledning av helgdagar i maj/juni har SMB följande förändringar i öppettiderna:

V22:

29 maj: Halvdag

30-31 maj: Stängt

 

V23:

5 juni: Halvdag

6 juni: Stängt

7 juni: Öppet som vanligt.

Förlängd handläggningstid

 

För närvarande har vi förlängda handläggningstider pga hög arbetsbelastning. Vänligen observera att endast kompletta ärenden handläggs.

Förändring i biobankslagen 1 januari 2019

Provrör
 
 
 
Från den 1 januari 2019 sker en förändring i Lag (2002:297) om biobanker i hälso- och sjukvården m.m. (biobankslagen). Förändringen sker med anledning av anpassning av svensk lagstiftning till EU-förordningen om kliniska läkemedelsprövningar och handlar om ett utökat undantag från lagens tillämpningsområde.

Stängt 27-28 december 2018

 

 

 

I mellandagarna 27-28 december har vi reducerad bemanning och gör därför uppehåll i handläggningen av ärenden.

Vi önskar en god jul och ett gott nytt år och vill passa på att tacka för ett gott samarbete under året som gått.

 

Ändrad avtalsmall för att skicka prov på analys

 

Biobank Sverige (http://www.biobanksverige/) har beslutat att tills vidare att ta bort L2b blanketten (förenklat MTA som använts inom Sverige). Utredning pågår kring ett förenklat MTA och personuppgiftbiträdesavtal för skickning inom Sverige pågår och till dess används L2a blanketten inom Sverige.

Biobank Sverige öppnar helpdesk för biobanksetik och juridik

provror

 

 

Den 29 oktober lanseras Biobank Sveriges ELSI Helpdesk. Supporttjänsten erbjuder rådgivning och information om etiska, legala och sociala frågor som kan uppstå när man samlar in, hanterar och forskar på humana prov.

Forskning på prov och data väcker många etiska och juridiska frågor. Hur garanterar vi dataskydd när forskare delar prov och information? Hur ser vi till att skydda forskningsdeltagarnas integritet?

Sidor