Hoppa till huvudinnehåll

PreBio - Sjukvårdsintegrerad biobankning

Diarienummer
AKTNR 74-1793

 

Preanalytisk Biobanking (PreBio) har genomförts på Karolinska Universitetslaboratoriet för att förbättra och kvalitetssäkra rutiner avseende provtagning, transporter, hantering, förvaring, uttag och tillgång till vårdens prover för forskning. Idag har PreBio införts på provinlämningarna i Huddinge, Solna, Danderyd och arbetet pågår med att även införa prebio på Södersjukhuset och på S:t Görans sjukhus. PreBioprocessen omfattar hantering av blodprover, urinprover, cell- och vävnadsprover tagna systematiskt under vårdprocessen (se presentation av processerna i dokumentrutan intill).

 

 

Projektet startade 2011 med medel från infrastrukturrådet och är ett samarbete mellan Karolinska Universitetslaboratoriet, Biobank Karolinska, SCARAB-gruppen vid Karolinska Institutet  och Stockholms medicinska biobank.

För att säkerställa kvaliteten på proverna används PreBio-processen vid insamlingar av prover till Stockholms medicinska biobank.

 

Provtagningsinstruktioner för PreBio insamlingar, se Provtagningsanvisningar PreBio

För uttag av PreBio-prover kontakta biobankstockholm.lsf@sll.se. För uttag krävs ett giltigt biobanksavtal (se Singelcenterstudier).
 

2019-02-19